Ratatouille
Beschrijving
Ratatouille
(van het Occitaanse ratatolha) is een Frans gerecht van gestoofde groenten, dat vooral in de Provence veel wordt bereid.
Verschillende variaties van het gerecht worden gegeten in andere landen rond de Middellandse Zee.
Marimar Torres, schrijfster van een boek over de Catalaanse keuken beweert dat het gerecht afstamt van het Catalaanse gerecht samfaina.
In Frankrijk wordt het gerecht ook wel kortweg rata genoemd.
De bereiding kan verschillen, maar basisingrediënten van ratatouille zijn: tomaat, courgette, aubergine, ui en knoflook.
Ratatouille wordt in Frankrijk – 's zomers overigens ook koud – meestal gegeten met stokbrood.
In Italië serveert men dit gerecht vaak met polenta.
Ratatouille zou z’n oorsprong in 1778 in Frankrijk vinden, toen het er vooral ‘rata’ werd genoemd.
Rata, zoals de militairen het gerecht noemden, was voor hen een mengsel van bonen, aardappelen, groenten en vet vlees. En vooral was het lekker snel en makkelijk klaar, zoals de militairen dat destijds graag hadden.
Ratatouille zoals we dat nu kennen is hartstikke vegetarisch en bestaat vooral uit groenten.
Maar de ratatouille (en waarschijnlijk ook ál die andere vergelijkbare gerechten) zoals we ‘m nu eten heeft naar alle waarschijnlijkheid een veel latere oorsprong dan 1778.
Voor die tijd zouden nog helemaal niet alle ingrediënten in Europa verkrijgbaar zijn. Neem de aubergine, de courgette en de tomaat: allemaal ingrediënten die pas na de 16e eeuw naar Europa trokken. Sommigen nog veel later.
Ingrediënten
Instructies
-
Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd 6 tomaten en de paprika in blokjes. Haal de tijmblaadjes van de takjes. Snijd de courgettes, aubergine en de rest van de tomaten in plakjes.
-
Verhit de olie in een pan en fruit de de ui en de knoflook. Voeg de paprika, stukjes en tomaat toe en laat langzaam garen tot een saus.
-
Pureer de saus en breng op smaak met zout en peper en verwarm de oven voor op 170 °C.
-
Doe de saus in een pan of ovenschaal. Leg de plakjes groente om en om dakpansgewijs in de saus tot de hele pan vol is en dek af met een stuk met boter ingevet bakpapier.
-
Schuif de pan in de voorverwarmde oven en bak circa 20 minuten tot de groenteschotel gaar is.