Het is een Italiaanse klassieker: pesto genovese. Ik vind het heerlijk en maak het heel vaak zelf. Het is overigens veel lekkerder dan de kant-en-klare pesto uit een potje. Met dit recept kun je wel even vooruit, ik ga namelijk voor een recept waarmee je 300 gram aan pesto maakt. Je hebt dan een joekel van een schaal, maar dat heb ik liever dan een lullig bakje met net niks. Je kunt mijn recept natuurlijk altijd halveren of vermeerderen. Do whatever you like!
Pesto is een felgroene Italiaanse saus bomvol smaak. Je hebt verschillende soorten pesto. Pesto alla genovese is mijn favoriet! Deze pesto komt oorspronkelijk uit Genua en is een mengsel van (Ligurische) olijfolie, basilicumblaadjes, zeezout, pijnboompitten en pecorino en/of Parmezaanse kaas. Soms wordt er ook knoflook toegevoegd. Deze ingrediënten worden, traditioneel, samen gestampt in een vijzel. ‘Pesto’ betekent dan ook ‘gestampt’! Maar heb je dat niet in huis, of houd je niet van geklieder? Dan werkt een hakmolen, staafmixer of keukenmachine ook prima. Toch vind ik het gestampt met een vijzel het lekkerste, dan proef je de liefde.
Haal de pesto uit de hakmolen en breng op smaak met zout en peper