Kooktechnieken - Sous Vide (onder vacuüm)
Kooktechnieken – Sous Vide onder vacuüm:
Met een sous vide apparaat kun je voedsel dus vacuümgaren. Dit is een moleculaire kooktechniek, waarbij het voedsel in combinatie met bijvoorbeeld kruiden en specerijen, eerst vacuüm verpakt wordt.
Sous vide is een gezond alternatief voor het traditionele bakken en koken. Het water in het waterbad wordt gecirculeerd op constante lage temperatuur waardoor de producten gelijkmatig gegaard worden.
Wat kun je allemaal bereiden?
Er zijn ruwweg twee verschillende soorten sous-vide apparaten:
Sticks:
Een sous-vide stick is in feite een thermometer, waterpomp en verwarmingselement, gecombineerd in een compact apparaat dat je in een waterbad kunt steken. Je stelt het apparaat in op de gewenste temperatuur en dompelt het in het waterbad.
Water-ovens:
Een sous-vide wateroven is een standalone apparaat, hierin zit het warmte element en alle andere componenten ingebouwd. Je hebt dus geen lossen onderedelen.